Tyto webové stránky používají k poskytování svých služeb soubory Cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů Cookies .

Čajová degustace

LOGEX Brno Life17.Months.11 2024

Většina z nás zná čaj jako sáček, který ráno zalijeme horkou vodou, aby měla nějakou chuť. Jeho tradiční příprava je ale mnohem zajímavější a umožňuje poznat mnohem zajímavější stránku jednoho z nejstarších nápojů na světě. A právě takovou tradiční přípravu jsme si předvědli během listopadové degustace v Logexu.

Čajová degustace v Logexu: Jak se připravuje tradičně čaj?

To, že tradiční podoba čaje sypaná asi většina lidí tuší, co už je známé méně, je jak se takový čaj správně připravuje.

Co k tradiční přípravě potřebujeme?

Při tradiční přípravě, tedy čajového obřadu, se používá několik nástrojů. V první řadě je to samozřejmě konvička na čaj, ta je ale většinou velice malá a má objem kolem 100 – 150 ml. Místo konvičky se často používá i takzvaný gaiwan – porcelánový hrneček s pokličkou a podtáckem.

Kromě konvičky nebo gaiwanu potřebujeme samozřejmě šálky, ale take sléváček do kterého se nalévá hotový čaj a teprve poté se rozlévá do jednotlivých šálků a tzv. Čajové moře. Čajové moře je speciální tác s otvory položený na vaničce do které odtéká přebytečná voda nebo rozlitý čaj.

V neposlední řadě k tradičnímu obřadu patří takzvaný čajový bůžek nebo tea pet, což je soška z tradiční kameniny, která obvykle zobrazuje mytologické bytosti nebo postavy z čínské historie. V našem případ byl tímto bůžkem mistr Lu Yu, autor prvního pojednání o čaji.

Mimo specifického příslušenství má čajový obřad take svůj pevně daný postup, který se skládá z několika kroků.

Vyhřátí nádob: Prvním krokem při čajovém obřadu je vyhřátí všech nádob. Nejprve nalijeme do konvičky nebo gaiwanu horkou vodu. Tu následně přelijeme do slíváčku a z něj pak do jednotlivých šálků. Z těch se voda nakonec vylije do čajového moře. Účelem je kromě estetického zážitku z polévání konvičky horkou vodou to, aby čaj přicházel do kontaktu již se zahřátou nádobou a také to, abychom zabránili rychlému ochlazování vody a čaje.

Přidání čaje: Následně se do konvičky nasype čaj a nechá se hezky rozvonět. V tuto chvíli se konvička s čajem předává hostům k ovonění.

Zalití čaje: Čaj se následně zalije vodou příslušné teploty (vroucí pro většinu čajů a zhruba 80° pro čaje zelené) a nechá se louhovat cca 30s.

Slití čaje: Po uplynutí času se čaj slije do sléváčku. Konvičky mají většinou sítko zabudované, v případě gaiwanu se čaj cedí přes pokličku podobně, jako když cedíme např. těstoviny z hrnce. Ze sléváčku se čaj rozlije do šálků a podává se hostům. Částí čaje se take polije čajový bůžek. To slouží jako tradiční poděkování a vzdání úcty a podle pověstí by mělo přinést účastníkům obřadu štěstí. Zároveň se dávají ovonět spařené lístky v konvičce.

Jaké čaje jsme ochutnali?

Čaj pochází bez ohledu na typ vždy z jedné rostliny – čajovníku čínského (s výjimkou čajů ovocných a bylinkových). Tato rostlina se ale zpracovává různými způsoby a tak získáváme různé druhy čajů – zelený, černý, bílý nebo fermentovaný pu-erh. V rámci degustace jsme vyzkoušeli různé typy čajů.

Thyolo Aged Peony – bílý čaj, tj. pouze sušený čaj z oblasti Thyolo v Malawi pocházející z čajové továrny Satewa, tento čaj má jemně citrusovou chuť s výrazně bylinnými tóny

Kukicha – zelený čaj z Japonska, který je jedinečný svým nízkým obsahem kofeinu, díky tomu, že se pro jeho výrobu používají zejména řapíky a jen okrajově lístky, vyniká výrazně svěží trávovou chutí se silným umami (tzv. pátá chuť)

Emei Shan Lu Cha – lehce pražený zelený čínský čaj z hory Emei, vyrábí se pouze z mladých nerozvinutých lístků tzv. tipsů, v chuti je tento čaj krásně oříškový s výraznou vegetálností

Milky oolong - oolongy jsou méně známou kategorií čajů na pomezí zelených a černých čajů, mléčný oolong je asi tím nejslavnějším z nich, v tomto případě jsme ochutnali oolong aromatizovaný vanilkou a karamelem, mimo těchto tónu se chuti objevila I výrazná smetanovost, která dala tomuto čaji jeho jméno

Zhejiang Jiu Qi Hongmei – červený čaj z oblasti Zhejiang, pod termínem červený čaj se skrývá jen čínské pojmenování pro čaj černý, v Číně totiž tento typ čajů označují podle červené barvy nálevu, zatímco v jiných zemích jse používá termín černý, podle barvy lístků, tento čaj se projevuje v chuti výrazně ovocnými tony švestek a červeného ovoce

Ceylon OP – černý čaj z Ceylonu v jeho nejtradičnější podobě, OP je zde zkratka pro Orange Pekoe, což je termín označující nejobvyklejší grade čaje, tento čaj se nejvíce podobá čaji jak ho známe s výraznou sladovou a tříslovinovou chutí

2021 Elephant - Shu Bing Cha – fermentovaný čaj z čínské provincie Yunnan, tato specifická kategorie čajů prochází zrychlenou fermentací, jedná se v podstatě o jakousi řízenou kompostaci, následně se lisuje do různých tvarů, nejčastěji do 100-400g koláčků a nechává zrát, díky tomuto procesu mají tyto čaje výrazně zemitou a dřevitou chuť

2024 Thé Beginning - Sheng Pu-Erh Blend Bing Cha – narozdíl od shu pu-erhů neprochází sheng pu-erhy zrychlenou fermentací a fermentují postupně s věkem, díky tomu je velký rozdíl mezi mladými pu-erhy, jako je tento a staršími pu-erhy, tento konkrétní tak má výrazně svěží chuť s ostrou chmelovou hořkostí

2016 Tanlong Jingmai Sheng Pu-Erh Bing Cha – již vyzrálý pu-erh skladovaný 6 let v Malajsii, díky větší nazrálosti se v něm projevují výrazné tony sušeného ovoce a datlí

2018 Aged Liu Bao – fermentovaný čaj z východočínské oblasti Guangxi, který posloužil jako prvotní vzor pro výrobu tmavých shu pu-erhů, na rozdíl od nich se vyrábí z malolisté odrůdy čajovníku a má jemnější méně zemitou chuť

Tímto moc děkujeme našemu kolegovi Richardovi, který připravil celou degustaci a sepsal tento článek.

Sleduj nás a už ti nic neunikne!

MichaelaKnapkova

Michaela Knápková

Talent Partner
LinkedIn

Chceš se nás na něco zeptat? Tak nám napiš!

Žádný soubor nenahrán (max. 5MB)

Místo CV nám klidně hoď odkaz na Tvůj LinkedIn do zprávy

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte s evidencí Vašich údajů v naší interní databázi kandidátů, kde je budeme evidovat po dobu 3 let.

Sleduj nás a už ti nic neunikne!

Kontakt

Jak se k nám dostaneš?Jak se k nám dostaneš?

Kde nás najdete

Nové sady 25, budova Titanium
602 00 Brno
Česká republika
MichaelaKnapkova

Michaela Knápková

Talent Partner
LinkedIn

Naše příspěvky z Instagramu