Většina z nás zná čaj jako sáček, který ráno zalijeme horkou vodou, aby měla nějakou chuť. Jeho tradiční příprava je ale mnohem zajímavější a umožňuje poznat mnohem zajímavější stránku jednoho z nejstarších nápojů na světě. A právě takovou tradiční přípravu jsme si předvědli během listopadové degustace v Logexu.
Čajová degustace v Logexu: Jak se připravuje tradičně čaj?
To, že tradiční podoba čaje sypaná asi většina lidí tuší, co už je známé méně, je jak se takový čaj správně připravuje.
Co k tradiční přípravě potřebujeme?
Při tradiční přípravě, tedy čajového obřadu, se používá několik nástrojů. V první řadě je to samozřejmě konvička na čaj, ta je ale většinou velice malá a má objem kolem 100 – 150 ml. Místo konvičky se často používá i takzvaný gaiwan – porcelánový hrneček s pokličkou a podtáckem.
Kromě konvičky nebo gaiwanu potřebujeme samozřejmě šálky, ale take sléváček do kterého se nalévá hotový čaj a teprve poté se rozlévá do jednotlivých šálků a tzv. Čajové moře. Čajové moře je speciální tác s otvory položený na vaničce do které odtéká přebytečná voda nebo rozlitý čaj.
V neposlední řadě k tradičnímu obřadu patří takzvaný čajový bůžek nebo tea pet, což je soška z tradiční kameniny, která obvykle zobrazuje mytologické bytosti nebo postavy z čínské historie. V našem případ byl tímto bůžkem mistr Lu Yu, autor prvního pojednání o čaji.
Mimo specifického příslušenství má čajový obřad take svůj pevně daný postup, který se skládá z několika kroků.
Vyhřátí nádob: Prvním krokem při čajovém obřadu je vyhřátí všech nádob. Nejprve nalijeme do konvičky nebo gaiwanu horkou vodu. Tu následně přelijeme do slíváčku a z něj pak do jednotlivých šálků. Z těch se voda nakonec vylije do čajového moře. Účelem je kromě estetického zážitku z polévání konvičky horkou vodou to, aby čaj přicházel do kontaktu již se zahřátou nádobou a také to, abychom zabránili rychlému ochlazování vody a čaje.
Přidání čaje: Následně se do konvičky nasype čaj a nechá se hezky rozvonět. V tuto chvíli se konvička s čajem předává hostům k ovonění.
Zalití čaje: Čaj se následně zalije vodou příslušné teploty (vroucí pro většinu čajů a zhruba 80° pro čaje zelené) a nechá se louhovat cca 30s.
Slití čaje: Po uplynutí času se čaj slije do sléváčku. Konvičky mají většinou sítko zabudované, v případě gaiwanu se čaj cedí přes pokličku podobně, jako když cedíme např. těstoviny z hrnce. Ze sléváčku se čaj rozlije do šálků a podává se hostům. Částí čaje se take polije čajový bůžek. To slouží jako tradiční poděkování a vzdání úcty a podle pověstí by mělo přinést účastníkům obřadu štěstí. Zároveň se dávají ovonět spařené lístky v konvičce.
Jaké čaje jsme ochutnali?
Čaj pochází bez ohledu na typ vždy z jedné rostliny – čajovníku čínského (s výjimkou čajů ovocných a bylinkových). Tato rostlina se ale zpracovává různými způsoby a tak získáváme různé druhy čajů – zelený, černý, bílý nebo fermentovaný pu-erh. V rámci degustace jsme vyzkoušeli různé typy čajů.
Thyolo Aged Peony – bílý čaj, tj. pouze sušený čaj z oblasti Thyolo v Malawi pocházející z čajové továrny Satewa, tento čaj má jemně citrusovou chuť s výrazně bylinnými tóny
Kukicha – zelený čaj z Japonska, který je jedinečný svým nízkým obsahem kofeinu, díky tomu, že se pro jeho výrobu používají zejména řapíky a jen okrajově lístky, vyniká výrazně svěží trávovou chutí se silným umami (tzv. pátá chuť)
Emei Shan Lu Cha – lehce pražený zelený čínský čaj z hory Emei, vyrábí se pouze z mladých nerozvinutých lístků tzv. tipsů, v chuti je tento čaj krásně oříškový s výraznou vegetálností
Milky oolong - oolongy jsou méně známou kategorií čajů na pomezí zelených a černých čajů, mléčný oolong je asi tím nejslavnějším z nich, v tomto případě jsme ochutnali oolong aromatizovaný vanilkou a karamelem, mimo těchto tónu se chuti objevila I výrazná smetanovost, která dala tomuto čaji jeho jméno
Zhejiang Jiu Qi Hongmei – červený čaj z oblasti Zhejiang, pod termínem červený čaj se skrývá jen čínské pojmenování pro čaj černý, v Číně totiž tento typ čajů označují podle červené barvy nálevu, zatímco v jiných zemích jse používá termín černý, podle barvy lístků, tento čaj se projevuje v chuti výrazně ovocnými tony švestek a červeného ovoce
Ceylon OP – černý čaj z Ceylonu v jeho nejtradičnější podobě, OP je zde zkratka pro Orange Pekoe, což je termín označující nejobvyklejší grade čaje, tento čaj se nejvíce podobá čaji jak ho známe s výraznou sladovou a tříslovinovou chutí
2021 Elephant - Shu Bing Cha – fermentovaný čaj z čínské provincie Yunnan, tato specifická kategorie čajů prochází zrychlenou fermentací, jedná se v podstatě o jakousi řízenou kompostaci, následně se lisuje do různých tvarů, nejčastěji do 100-400g koláčků a nechává zrát, díky tomuto procesu mají tyto čaje výrazně zemitou a dřevitou chuť
2024 Thé Beginning - Sheng Pu-Erh Blend Bing Cha – narozdíl od shu pu-erhů neprochází sheng pu-erhy zrychlenou fermentací a fermentují postupně s věkem, díky tomu je velký rozdíl mezi mladými pu-erhy, jako je tento a staršími pu-erhy, tento konkrétní tak má výrazně svěží chuť s ostrou chmelovou hořkostí
2016 Tanlong Jingmai Sheng Pu-Erh Bing Cha – již vyzrálý pu-erh skladovaný 6 let v Malajsii, díky větší nazrálosti se v něm projevují výrazné tony sušeného ovoce a datlí
2018 Aged Liu Bao – fermentovaný čaj z východočínské oblasti Guangxi, který posloužil jako prvotní vzor pro výrobu tmavých shu pu-erhů, na rozdíl od nich se vyrábí z malolisté odrůdy čajovníku a má jemnější méně zemitou chuť
Tímto moc děkujeme našemu kolegovi Richardovi, který připravil celou degustaci a sepsal tento článek.