Tyto webové stránky používají k poskytování svých služeb soubory Cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů Cookies .

Cupping

LOGEX Brno Life27.květen 2024

Objevte s námi chutě kávy! ☕️

Připojte se k nám na aromatickou cestu prostřednictvím našeho nedávného cuppingového sezení v Logexu! 🌟 Tato jedinečná událost byla nejen potěšením pro smysly, ale také vzdělávacím ponorem do světa ochutnávání kávy. Cupping, profesionální metoda hodnocení kávy, nám odhalila složité chutě a aroma 14 různých vzorků kávy od renomovaných jihomoravských pražíren.

Ochutnávka kávy v Logexu: Představení cuppingu

Nedávno jsme v naší společnosti uspořádali cupping session, což je profesionální termín pro ochutnávání a hodnocení různých druhů kávy. Tento proces je oblíbený mezi profesionály v kávovém průmyslu, ale také mezi nadšenými milovníky kávy, kteří chtějí prozkoumat složitost a rozmanitost kávových chutí. V této části článku vysvětlíme, co cupping je, jak funguje a co při něm hodnotíme.

Co je cupping a jak funguje? Cupping je standardizovaná metoda ochutnávání kávy, která umožňuje objektivní posouzení jejích vlastností. Proces cuppingu zahrnuje několik kroků:

Příprava kávy: Kávová zrna jsou čerstvě namleta na hrubou konzistenci, podobně jako při mletí pro French press. Každý vzorek je umístěn do cupping misek.

Suchá vůně: Nejprve hodnotíme suchou vůni čerstvě namletých zrn, která nám dává první náznak chutí, které můžeme očekávat.

Přidání vody: Horká voda (přibližně 93 °C) je nalita na každou porci kávy a nechána stát 4 minuty. Na povrchu se vytvoří kůrka, která zachytí vůni.

Prolomení kůrky a vůně: Po 4 minutách je kůrka lžící prolomena, čímž se uvolní intenzivní vůně, které opět hodnotíme.

Odstranění kůrky a ochutnávání: Kůrka je odstraněna a káva je ochutnávána. Lžička kávy je hlasitě nasávána, aby se rovnoměrně rozprostřela po patře a odhalila všechny své chutě.

Co hodnotíme během cuppingu?

Během cuppingu hodnotíme několik klíčových aspektů kávy:

Vůně: Vůně kávy může naznačovat její chutě. Může obsahovat tóny květin, ovoce, čokolády, koření a dalších aromatických prvků.

Chuť: Chuť je nejdůležitějším aspektem hodnocení kávy. Zkoumáme hlavní chuťové složky, jako je sladkost, kyselost, hořkost a tělo kávy.

Kyselost: Kyselost v kávě je často vnímána jako jasnost nebo ostrost. Může být ovocná, citrusová nebo připomínající víno.

Tělo: Tělo kávy odkazuje na její texturu a pocit v ústech. Může být lehké, střední nebo plné.

Dochuť: Dochuť je chuť, která zůstává v ústech po spolknutí kávy. Může být krátká nebo dlouhotrvající a její kvalita často určuje celkový dojem z kávy.

Jaké chutě můžeme v kávě najít?

Káva může mít širokou škálu chutí, ovlivněných její odrůdou, původem, metodou zpracování a pražením. Mezi běžné chutě patří: Ovocné tóny: Citrus, bobule, jablko, tropické ovoce Květinové tóny: Jasmín, růže, levandule Kořeněné tóny: Skořice, muškátový oříšek, kardamom Čokoládové a karamelové tóny: Mléčná čokoláda, hořká čokoláda, karamel, toffee Ořechové tóny: Lískové ořechy, mandle, pekanové ořechy

Cupping nám umožňuje prozkoumat a ocenit tyto rozmanité chutě a vůně, které káva může nabídnout. V další části článku se podíváme blíže na jednotlivé druhy kávy, které jsme ochutnali během naší cupping session. Během cupping session v naší společnosti jsme měli možnost ochutnat 14 vzorků kávy z několika jihomoravských pražíren, jako jsou Dalia, QB, Chci Kofein, Poppy Beans, Fifty Beans, Gills a Blue Tokai:

1. Peruánská Orchidej / Dalia Roastery Region: Lonya Grande, Farma: La Orquidea, Farmář: Litman Diaz Campos Nadmořská výška: 1750 - 2150 m n. m. Zpracování: Mokré Odrůdy: Geisha, Bourbon

2. Rwanda Nyamasheke / qb Roastery Region: Nyamasheke, Farma: Nyamasheke Nadmořská výška: 1600 - 2100 m n. m. Zpracování: Naturální Odrůda: Bourbon Klasifikace: Microlot Pražení: Omni roast

3.Malinové květy z Rwandy / Dalia Roastery Region: Huye, Maraba, Farmy: Různí farmáři kolem stanice Ibisi Nadmořská výška: 1900 m n. m. Zpracování: Suché (naturální) Odrůda: Červený Bourbon

4. Kolumbie / Chci Kofein Rodina: Ortiz Zpracování: Mokré

5. Kolumbie Los Pinos / Poppy Beans Zpracování: Mokré anaerobní zpracování Farmář: Arcenio Hernandez Nadmořská výška: 1775 m n. m. Odrůda: Typica 1.jpg

1.jpg

6. Kolumbie / Fifty Beans Farma: El Placer, Farmář: Sebastian Remirez Zpracování: Honey Odrůda: Gesha

7. Kolumbie Cristina Mueslas / Gills Zpracování: Naturální Odrůda: Castillo

8. Marakuja Kolumbie / Dalia 9. Indonésie + Hernandez Blend / Gills

10. Papua-Nová Guinea / qb

Region: Východní vysočiny, Farma: Barioda Estate Nadmořská výška: 1700 - 1850 m n. m. Zpracování: Naturální Odrůda: Arusha Klasifikace: Microlot Pražení: Filtrační pražení

11. Etiopie / Poppy Beans 12. Keňa / Chci Kofein 13. Mexiko Mixteca / Gills

Bonus: Robusta - 100% Robusta / Blue Tokai

Sleduj nás a už ti nic neunikne!

MichaelaKnapkova

Michaela Knápková

Talent Partner
LinkedIn

Chceš se nás na něco zeptat? Tak nám napiš!

Žádný soubor nenahrán (max. 5MB)

Místo CV nám klidně hoď odkaz na Tvůj LinkedIn do zprávy

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte s evidencí Vašich údajů v naší interní databázi kandidátů, kde je budeme evidovat po dobu 3 let.

Sleduj nás a už ti nic neunikne!

Kontakt

Jak se k nám dostaneš?Jak se k nám dostaneš?

Kde nás najdete

Nové sady 25, budova Titanium
602 00 Brno
Česká republika
MichaelaKnapkova

Michaela Knápková

Talent Partner
LinkedIn

Naše příspěvky z Instagramu