Tyto webové stránky používají k poskytování svých služeb soubory Cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů Cookies .

Zážitkový kurz první pomoci

Learn with LOGEX16.Months.6 2024

Nedávno jsme měli v LOGEXu příležitost zúčastnit se zážitkového kurzu první pomoci, který vedl zkušený záchranář Marek, známý online jako "Záchranář na cestách". Marek je nejen šikovný záchranář, ale také vášnivý cestovatel a freediver. Pro náš kurz však přišel předat cenné informace o první pomoci.

Kurz začal teorií, která byla prokládána četnými ukázkami telefonátů na záchranku a videi. Každý z nás si asi někdy představoval, jaké to je volat záchranku, někteří to už bohužel zažili i na vlastní kůži. Slyšet paniku v hlase lidí, kteří se snaží zavolat pomoc pro své blízké, bylo mrazivé a připomnělo nám, jak důležité je zůstat v takových situacích klidný a soustředěný. Na videích jsme viděli, jak se lidé svojí neopatrností vystavují nebezpečí života, což pro ně bohužel někdy skončilo fatálně. Marek nám vysvětlil, jak poskytovat první pomoc tak, abychom neohrozili i sebe. Jeden z tipů byl, že pokud člověk krvácí, máme pro svou ochranu použít gumové rukavice.

Jaké základní informace jsme si odnesli?

• Životní funkce člověka zjišťujeme 10 sekund poslechem dechu a sledováním nadzvedávání hrudníku. Pokud si všimneme chování, které není normální, jako je chroptění a přerušovaný dech, zahajujeme první pomoc.

• Masáž hrudníku provádíme v intervalu 100-150 stlačení za minutu. Tempo si udržíme, když si vzpomeneme na písničku "Stayin' Alive" od Bee Gees, která má správný rytmus. https://www.youtube.com/watch?v=I_izvAbhExY

• Pokud víme, že sanitka nepřijede do pěti minut, mělo by se zahájit dýchání z úst do úst – dvakrát vdechneme a třicetkrát stlačujeme, aby nedošlo k poškození mozku zachraňovaného.

• Na krvavá zranění bychom měli používat tlakové obvazy a škrtit pouze v opravdu vážných případech na paži a stehně.

Zjistili jsme, že pro určení polohy, abychom mohli zavolat pomoc, není nejlepší orientovat se podle hvězd, ale že například lampy veřejného osvětlení mají na sobě čísla, která záchranáři mohou najít na mapě. Úplně nejjednodušší způsob je používat aplikaci Záchranka.

Pokud si z tohoto článku máte odnést jen jednu informaci, tak tu, že nainstalování aplikace Záchranka je opravdu důležité. Jedním tlačítkem je možné si okamžitě zavolat pomoc. Můžete si tam zadat i své osobní informace, například jestli máte nějaké onemocnění nebo berete léky. Aplikaci je možné používat i v testovacím režimu, takže se nestane, že omylem kliknete na tlačítko volat. Přímo v aplikaci je možné najít informace o tom, jak postupovat při určitém zranění, a základní informace o první pomoci. Uživatel se tak s aplikací může neomezeně vzdělávat. Tak co, už ji máte staženou v mobilu?

Po teorii následovala krátká pauza a vrhli jsme se na praktickou ukázku první pomoci. Rozdělili jsme se na dvě skupinky. První skupinku si vzal Marek a vymýšlel jejím členům různá zranění, aby je druhá skupinka následně mohla zachránit. Některým dokonce krvácející zranění modeloval za použití umělé krve. Druhá skupinka si mezitím mohla vyzkoušet masáž hrudníku na figurínách. Opět jsme si potvrdili, že to není nic jednoduchého a dá opravdu zabrat vydržet masírovat delší dobu.

Dále jsme si vyzkoušeli zabalení kolegy do termoregulační folie, Heimlichův manévr, přesunutí kolegy do stabilizační polohy a práci s defibrilátorem. Zjistili jsme, že se jeho použití nemusíme bát – přístroj nám dává jasné instrukce, jak postupovat, a upozorní nás, kdy od těla odstoupit, abychom také nedostali šok.

Jakmile jsme si vše vyzkoušeli, bylo na čase začít zachraňovat druhou skupinku našich kolegů. Vidět tolik zraněných nebylo nic jednoduchého, ale rozdělili jsme si jasně funkce. Jeden volal záchranku (pouze “jako” za pomocí Marka), další se vrhli na vyhodnocování případů, aby začali od těch nejvážnějších a postupně se dostávali k těm méně vážným.

Zachraňovali jsme zástavu srdce po elektrickém šoku, podezření na infarkt, otravu jídlem, hypoglykémii, astma, uříznutý prst, krvavá zranění a mnoho dalšího. Při praktické záchraně se obě skupinky vystřídaly, aby si mohly vyzkoušet jak roli oběti, tak i záchranáře. I když jsme všichni věděli, že zranění jsou jen jako, dostalo nás to do stresové situace, díky které si správné postupy zapamatujeme.

Tímto děkujeme Markovi, že nám během čtyř hodin dokázal předat tolik důležitých informací. Doufáme, že je nebudeme potřebovat, ale jestli ano, budeme připraveni. Pokud se chcete dozvědět více o Markově práci určitě navštivte jeho webové stránky. (Záchranář na cestách – https://zachranarnacestach.cz/

Sleduj nás a už ti nic neunikne!

MichaelaKnapkova

Michaela Knápková

Talent Partner
LinkedIn

Chceš se nás na něco zeptat? Tak nám napiš!

Žádný soubor nenahrán (max. 5MB)

Místo CV nám klidně hoď odkaz na Tvůj LinkedIn do zprávy

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte s evidencí Vašich údajů v naší interní databázi kandidátů, kde je budeme evidovat po dobu 3 let.

Sleduj nás a už ti nic neunikne!

Kontakt

Jak se k nám dostaneš?Jak se k nám dostaneš?

Kde nás najdete

Nové sady 25, budova Titanium
602 00 Brno
Česká republika
MichaelaKnapkova

Michaela Knápková

Talent Partner
LinkedIn

Naše příspěvky z Instagramu