Tyto webové stránky používají k poskytování svých služeb soubory Cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů Cookies .

Rozhovor s Scrum Masterem Anežkou

People of LOGEX14.Months.2 2024

Jaká je náplň práce Scrum Mastera v Logexu? Jaká byla cesta Anežky na tuhle pozici a jak vmíná svoje postavení v mužském kolektivu? Vše se dozvíte v našem rozhovoru :-)

Anežko, řekni nám na úvod, jak dlouho už pracuješ v LOGEXu?

Pracuji tady rok a půl.

Začneme zlehka. Jak jsi si užila zimní výlet do Zell am See, který byl v lednu?

Moc dobře! Ideální kombinace sportu, zábavy, wellness a networkingu. Z Brna jsme vyrazili společně busem. Cesta trvala asi 7 hodin a v autobuse byly domácí pečivo a nápoje. Letos jsme si dokonce přivezli kytaru, takže to byl zájezd plný zážitků. První večer jsme se sešli na večeři, po které následovala večírek v baru, kde jsme potkali i své mezinárodní kolegy. Během dne si každý mohl vybrat, zda půjde lyžovat, nebo byl pro nelyžaře organizován jiný program. Letos jsme šli na sněžnice po ledovci a do spa. Večer byl opět organizován pro všechny účastníky (cca 170 lidí a přibližně 7 národností)

Winter trip

Winter trip

Mohla bys nám tedy podrobněji popsat, co vše je tedy náplní práce Scrum mastera?

Jako Scrum Master jsem především facilitátor scrum eventů jako je planning, retrospektiva a případně další meetingy. Dávám pozor na to aby zazněli na společných meetinzích věci, které lidi potřebují vědět pro svoji práci a že je všem jasné, co se děje, kdo má co na starosti a že se nevytváří nedorozumění a working in silos. Jde mi o co nejtransparentnější proces. Jako SM se na naši práci a procesy snažím dívat s nadhledem a kriticky evaluovat jestli se neodkláníme od agilního vývoje a našich hodnot. Jde mi taky o bezpečné prostředí v teamu, kde se lidé respektují na a každý má možnost přijít s nápadem. Snažím se taky budovat užší spolupráci s našimi stakeholdery.

Nedávno jsi na pozic Scrum Mastera povýšila. Řekneš nám k tomu více?

Máme tady v LOGEXU nastavené a zažité, že Scrum Masteri jsou zároveň line manažeři development teamu. Takže už když jsem nastoupila, tak se očekávalo, že v momentě kdy do této dvojrole dorostu, tak přeberu i zodpovědnosti LM.

Mezi asi nejklíčovější věci patřilo poznat lidi v rámci firmy a vybudovat si vztahy lidmi v teamu a zároveň i s kolegama v Holandsku, aby bylo jednodušší s nimi později něco řešit, když je potřeba něco eskaloval nebo vyřešit na úrovni vyššího managementu. Hlavní rozlišení toho co dělá SM a co LM ale je to, že LM se lidem věnuje na jejich individuální úrovni - řeší jejich osobní rozvoj, internal mobility, přání a trable, lobbování za “své” lidi na management úrovni, a taky mzdu a hiring - výběrové řízení, onboarding a offboarding. Myslím, že tady vidím asi tu největší změnu, protože to beru jako důležitou zoodpovědnost a mám pocit, že lidi a jejich názor nebo práci prezentuji za ně. A naopak směrem do teamu jsem zase takový poslíček zpráv shora. Myslím, že tenhle rozdíl si asi uvědomuji nejvíc. Jako scrum master jsem byla tím mostem, kdo je nestranný mezi development teamem a business požadavky produck ownerů. V roli LM balancuji mezi spokojenosti teamu a udávání směru a dělání rozhodnutí shora.

Offsite s kolegy z Holandska

Offsite s kolegy z Holandska

V LOGEXu jsme moc rádi, že na téhle vedoucí pozici máme i ženu. Jak ty vnímáš svůj přínos v čistě mužském týmu, který máme v Brně?

Myslím, že ženská energie je v převážně mužském kolektivu fajn. Jsem ráda, že je to žádané a že jsem podporována. Ale vlastně jsem si do této chvíle nevšimla tohoto faktu, že jsem jediná žena na nějaké vedoucí pozici tady v Brně. Což je asi dobře, ne? Myslím, že to, co je více vidět, je fakt, že nemám ve firmě tak dlouhou historii a taky mám úplně jiný background než ostatní Scrum Mastery. Každopádně jako žena do kolektivu přináším tu pečující a opatrovnickou část. To, co si myslím, že přináším, je zaměření na firemní kulturu, identitu a celkovou spokojenost a angažovanost lidí.

Jak ses dostala k téhle roli? Jaká byla tvá cesta?

Během střední školy a vysoké školy jsem pracovala jako dobrovolník pro YFU CZ, organizaci, která pořádá výměnné mezikulturní programy pro středoškoláky z celého světa. Tito mladí lidé, kteří přijíždějí do Česka, bydlí u hostitelských rodin a studují zde jeden rok na českém gymnáziu. Nebyl to jednoduchý rok. Najednou jste sám v cizím světě mezi neznámými lidmi a nic nechápete. Navíc nejste součástí komunity erasmusových studentů, ale skutečně s místními obyvateli. Proto organizace YFU má program sestavený tak, aby tyto výměnné studenty na rok připravila a během výměny jim pomohla zvládnout tento bouřlivý život. A tento program seminářů a podpory zajišťují právě dobrovolníci.

Tady jsem zjistila, jak mě baví vymýšlet seance a pomáhat lidem s reflexí a být ve facilitátorské roli. Proto jsem během studií hledala obor, ve kterém bych tyto principy mohla využít. Nejprve jsem šla dělat HR a vzdělávání dospělých a na magisterský studium jsem se zaměřila na projektové řízení, kde jsem se poprvé setkala s agilním vývojem, což mě velmi nadchlo.

Během jednoho workshopu jsem si vyzkoušela roli facilitátora při design thinkingu a řekla jsem si, že je to ono! V té chvíli jsem věděla, že jsem našla své ikigai (pozn. red. japonský koncept hledání smyslu života). ikigai

ikigai

Když jsem po studiích hledala práci, rozhodla jsem se hledat právě pozici scrum mastera. V LOGEXu v inzerátu psali, že jsou otevření i juniorním kandidátům, tak mě to nadchlo! Když jsem psala motivační dopis, zdálo se mi, že to vůbec nezní jako já, a i přesto, že jsem to přepisovala asi 50krát, nakonec jsem se rozhodla natočit video a do něj říct něco podobného. Mělo to úspěch a pozvali mě na pohovor.

Pak už to šlo velmi rychle a než jsem se nadála, nastupovala jsem. Ze začátku jsem asi měsíc stínovala scrum mastera, po kterém jsem přebírala tým. Postupně jsem začala přebírat jednotlivé scrum ceremonie. Sama jsem na to byla připravená až poté, co jsem trochu pochopila, jak fungují naše interní procesy a mezilidské vztahy. Pokud si to dobře pamatuji, tak autonomně jsem fungovala až asi po 3 měsících

Máš nějakou radu pro ostatní, kteří by se chtěli stát Scrum Masterem nebo se zlepšovat v této roli?

Fakt, že nemáte IT vzdělání nebo technický background, není překážkou. A základ je vždycky se vracet k fundamentům, které jsou zakořeněné ve Scrumu a agilním manifestu, a k tomu, jak je to jednoduché a věci není potřeba překombinovávat a přemýšlet nad nimi příliš.

Co ráda děláš ve svém volném čase?

Ráda si vyrábím věci - pracuji s dřevem a provádím různé úpravy na domě a zahradě. Kromě toho trénuji se psem a ráda podnikám zážitky okořeněné dávkou adrenalinu.

Teambuilding v Divoké vařečce

Teambuilding v Divoké vařečce

Kdybys měla říct jednu věc, kvůli které jsi v LOGEXu a čím bychom mohli nalákat další nové kolegy a kolegyně, co by to bylo? 

Family vibe

Sleduj nás a už ti nic neunikne!

MichaelaKnapkova

Michaela Knápková

Talent Partner
LinkedIn

Chceš se nás na něco zeptat? Tak nám napiš!

Žádný soubor nenahrán (max. 5MB)

Místo CV nám klidně hoď odkaz na Tvůj LinkedIn do zprávy

Odesláním tohoto formuláře souhlasíte s evidencí Vašich údajů v naší interní databázi kandidátů, kde je budeme evidovat po dobu 3 let.

Sleduj nás a už ti nic neunikne!

Kontakt

Jak se k nám dostaneš?Jak se k nám dostaneš?

Kde nás najdete

Nové sady 25, budova Titanium
602 00 Brno
Česká republika
MichaelaKnapkova

Michaela Knápková

Talent Partner
LinkedIn

Naše příspěvky z Instagramu